Збијеност главице купуса

– растреситост или слаба збијеност главица је проблем на који сваки произвођач купуса наилази током производње.Производња купуса у нашим условима се одвија током 11 месеци, само децембар је месец у коме није заступљена ова производња.

​Већином се гаје инострани хибриди, али домаће сорте како због кисељења тако и због укуса и традиције,још су увек присутне на нашим парцелама.

Један од фактора појаве растреситости је неуједначен однос хранљивих елемената у земљишту, пре свега Н:П:К.У првим фазама развоја купусу је неопходан азот због формирања велике вегетативне масе. Међутим улога азота је позитивна само уз довољно ђубрење фосфором и калијумом. Доказано је да обилно ђубрење азотом без адекватне количине лако приступачног фосфора и калијума у земљишту доводи до формирања слабо збијених, растреситих, слабо чврстих главица.

Чврстоћа или збијеност главице повећава се повећаним ђубрењем калијумом.

Збијеност главице купуса одређује квалитет.

У фази формирања главица, купусу су потребне веће количине фосфора и калијума. Најповољнији однос између Н:П:К би требао да буде 2:1:2,5-4. Збијеност главице купуса зависи дакле од избалансираности ова главна 3 елемента. Једноставно претерано ђубрење азотом, уколико није праћено одговарајућом количином калијума, има за последицу формирање великих, али растреситих главица са лошим квалитетом.
Чврстоћа или збијеност главице повећава се повећаним ђубрењем калијумом.